Sint-Vincentiusinstituut
Kerkstraat 97
9200 Dendermonde
tel. 052/21.39.49
fax. 052/21.09.67
info@stvin.be

 

prikbord

   
    SVI FLASH
                   
  Introductie

 

SVI ism INCAR ten voordele van DE TONDELDOOS

 

Groote Oorlog

Begin september gaf het stadsbestuur van Dendermonde op indrukwekkende wijze het startschot voor de herdenking van 100 jaar ‘Groote Oorlog’. Een eeuw na de inval van het Duitse leger is het nog steeds zinvol om stil te staan bij wat die Groote Oorlog betekend heeft (en nog betekent) in het Land van Dendermonde. Ook op onze school willen we dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

De leerlingen van de eerste graad zijn alvast creatief gestart binnen de lessen PO en zullen in de loop van volgende week een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Tegen-strijd’ in de stadsbibliotheek. Deze tentoonstelling is opgebouwd rond zes tegenstellingen, waarbij er aandacht is voor historische nuance. Via een rijkdom aan gezichtspunten wordt de beleving van het dagelijkse leven uitgediept.

Leerlingen van het tweede jaar, alsook de leerlingen van de derde graad zullen verder in de loop van de maanden september en oktober deelnemen aan een gegidste themawandeling doorheen Dendermonde. Deze wandeling belicht niet alleen het militaire aspect, maar ook de impact van dit conflict op het dagelijkse leven van vele mensen.

Binnen de lessen Nederlands zal er tevens rond het oorlogsthema gewerkt worden en zullen leerlingen een oorlogsverhaal lezen. Aansluitend bekijken leerlingen de film en wordt een vergelijking met de boeken gemaakt. In het eerste jaar lezen de leerlingen Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens, in het tweede jaar is dat Oorlogswinter van Jan Terlouw. Hoewel beide verhalen zich afspelen tijdens WO II willen we leerlingen laten ervaren hoe kinderen in oorlogstijden hun leven drastisch zien veranderen.


 

Paul Putteman komt voor de vierdes, vijfdes en zesdes naar onze school voor een uiteenzetting. In zijn lezing ‘Bange Septemberdagen’ zal hij de leerlingen vertellen hoe Dendermonde in handen viel van het oprukkende Duitse leger. De Duitsers installeerden een terreurregime met executies, gijzelnemingen, plunder en brandstichtingen. Dendermonde werd bijna volledig in brand gestoken en uitgeroepen tot Martelaarstad.

Leerlingen van derdes en vierdes zullen begin oktober een toneelvoorstelling bijwonen van theatergezelschap De Bende van de Prins, in een regie van Mich Walschaerts (Kommil Foo). In de voorstelling ‘Averechts’ wordt het waargebeurde verhaal verteld van de Britse soldaat Henry Tandey. Hij werd een oorlogsheld en kreeg uit de handen van de Engelse koningin het Victoria Cross voor moed en zelfopoffering. Toch maakte hij op het slagveld een vergissing die de loop van de wereldgeschiedenis zou bepalen…

Net zoals de leerlingen van de eerstes, zullen de leerlingen van de tweede graad in de loop van oktober en november een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Tegen-Strijd’ in de stadsbibliotheek. Na het gegidste tentoonstellingsbezoek zullen deze leerlingen ook actief en creatief aan de slag kunnen met het thema. Ervaren en professioneel acteur Herman Verberckmoes zal op een interactieve en multimediale manier doortastende verhalen uit het dagelijkse leven vertalen.

Verder zal er ook in talrijke lessen aandacht besteed worden aan de Groote Oorlog in het algemeen.

De vijfdes brengen in de maand maart nog een bezoek aan de Westhoek.

Ook de Vrije Ruimte “De Groote Oorlog” werkt een jaar lang rond dit historisch gebeuren.

Op deze manier hopen wij aandacht te besteden aan de herdenking van WOI.

 

 

 
INSCHRIJVINGEN

meer info ...

 

Óscar Romerocollege

 

Op 24 april vond een persconferentie plaats over de integratie van onze school samen met zeven andere scholen in Dendermonde.

Het basisonderwijs in Dendermonde centrum werd reeds samengevoegd op 1 september 2013 en de andere scholen volgen op 1 september 2016. Vanaf dan zullen we deel uitmaken van het Óscar Romerocollege. Meer informatie vindt u in deze persconferentiemap .
Volgende week krijgen alle ouders nog een informatiebrief.
Bekijk hierover een televisie-interview op TV Oost met directeur Hans Vanhulle en hierover kan je twee online artikels te lezen op de site van het Nieuwsblad en op de site van het Laatste Nieuws.

 
Kennismakin 3HUWE

 


Sociaal-kritisch-creatief

Op donderdag 4 september hadden de nieuwe leerlingen een afspraakje met huwe!
Wat is cultuurwetenschappen? Wat is gedragswetenschappen? Moeilijk om uit te leggen. Je moet het beleven. Vandaar een ontmoetingsdag om kennis te maken met de vakken en de leerkrachten. Het werd een leuke kennismaking!

 


GA NAAR BOVEN

ga naar school online

nieuw
  svi in actie 1 - Groote Oorlog
  derdes - 14/15 kennismaking HUWE
  eerstes - 14/15 Eerste schooldag
  opendeur
  Maandkalender

fotorama

Eerste schooldag 2014

Proclamatie juni 2014

Survival Trophy

Sint-Vincentiusinstituut • Dendermonde   ontwerp: Toel it Services