Sint-Vincentiusinstituut
Kerkstraat 97
9200 Dendermonde
tel. 052/21.39.49
fax. 052/21.09.67
info@stvin.be

 

prikbord

   
    SVI FLASH
                   
  Introductie

Opendeurdag zondag 10/05 : van harte welkom!

Graag nodigen we u uit op onze Open Schooldag die zal plaats vinden op zondag 10 mei.

Klik hier voor meer informatie.
Klik hier om u in te schrijven voor de brunch.

 

Schooltoneel: TARTUFFE - 24 & 25 april

Inleefreis Congo

Van 12 april tot 24 april vertrekken 11 leerlingen, Evert, Veerle (de 2 leerkrachten), P. Gaston en Henk van het CAT terug naar Congo voor een inleefreis.
Ze zullen o.a. in de kleuterschool, de lagere school en het college contact hebben met de leerlingen. Een van de ziekenhuispaviljoenen zullen ze helpen renoveren in Luozi. Het geld dat ze hebben verzameld zal gebruikt worden om de naaiateliers en straatkinderenproject te ondersteunen.
We kijken al uit naar de boeiende verhalen en foto's die ze zullen meebrengen ... 

 
Eclips


Aan de gedeeltelijke zonsverduistering van 20 maart 2015 kon men ook op school niet zomaar voorbijgaan :
de eclipsbrilletjes werden tijdig besteld en de leerlingen kregen via de leerkrachten aardrijkskunde informatie over dit verschijnsel. 

Het was echter tot de ochtend van de verduistering bang afwachten welk weer het zou worden, en of de verduistering zou kunnen waargenomen worden.    Het leek er dan ook op dat het dik pak grijze wolken dat op vrijdagochtend 20 maart de hemel vulde, alle voorbereidingen in het water zou doen vallen.   

Vanaf 10.05u mochten de leerlingen zich toch verplaatsen naar de parking van de bibliotheek (de extra hoogte was ideaal om de zon ruim boven de schoolgebouwen te kunnen zien).   Gedurende een tiental minuutjes stond iedereen te wachten zonder iets van de zon te zien te krijgen (waaruit intussen reeds een grote hap zou verdwenen zijn).   En dan kwam er eindelijk, tussen de zeer donkere wolken in, een lichter stukje wolk voor de zon drijven en kon iedereen een eerste keer de deels verduisterde zon zien: prachtig!  De eclipsbrilletjes waren op dat moment overbodig, de bewolking maakte het mogelijk om zo te kijken.  Na een goede halve minuut was de zon weer verdwenen en werd het geduld van alle aanwezige leerlingen en leerkrachten weer op de proef gesteld.   Dit scenario herhaalde zich enige keren om dan op het hoogtepunt van de zonsverduistering (met een bedekking van 81% van het oppervlak van de zon), toch nog een zeer mooi beeld te zien te krijgen, met op de achtergrond gejuich van enthousiaste leerlingen (en leerkrachten ...)!!(info achteraf :  Algemeen genomen heeft Dendermonde zeer veel geluk gehad met die paar ‘gaten’ in het wolkendek, want op veel plaatsen in Vlaanderen kon men de verduistering jammer genoeg niet waarnemen…   )

Klik hier voor meer foto's.

 

InnovationLab: een projectdag voor onze wetenschappers en ingenieurs in spé

   In onze 21e eeuw worden we geconfronteerd met grote uitdagingen. Er moeten  oplossingen gezocht worden voor problemen i.v.m. de vergrijzing, gezondheidszorg, duurzame energie en water, mobiliteit,  ...

Enkel door creatieve wetenschappers en ingenieurs de komende decennia te laten samenwerken met verscheidene maatschappelijke partners, zullen innovatieve oplossingen kunnen bedacht worden.

Onze zesdes wiskunde en wetenschappen zagen a.d.h.v. het project InnovationLab in, dat STEM-vakken (wiskunde, wetenschappen en techniek) een zeer sterke maatschappelijke relevantie hebben en effectief bijdragen tot een betere wereld: ze kregen inzicht in de werking van een ooggestuurde rolstoel. Het was leerrijk, boeiend en vermoeiend.

https://www.youtube.com/watch?v=y2xEBghoxOo

Winnaars op het SVI

Op onze jaarlijkse Valentijnquiz eindigden 4 leerlingen uit 6WWIB: Manon Goossens, Sophie De Block, Kaat Van Extergem en Christiaan Desmet op de eerste plaats. Hun klasgenoten Annelotte Macharis, Laura Linthout, Kaat Verhulst en Abelone Reuse uit 6GRWI werden tweedes. 
  
Volgende leerlingen stootten door naar de tweede ronde van de wiskunde olympiade.
In de derde graad: Anneleen Bollé (5WWiB), Marie Van Hoorick (5WWiB), Tibo Van Vooren (5WWiB), Christiaan Desmet  (6WWiB), Manon Goossens  (6WWiB), Luna Maris (6WWiB), Steven Mortier  6 (WWiB), Sijmen Van den Broeck  (6 EcWi), Nathalie Veyt (6WWiB).
In de tweede graad: Glynn Cooreman (4 LATB), Paulien Schillemans (4 LATB), Seppe Willems (4 LATB), Astrid Willockx (4 LATB), Jonathan Demeersseman (4 WET1), Lennert Heirman (3 LATB1), Katia Masuy (3 LATB1).

En ondertussen kunnen wij ook met trots melden dat Nathalie Veyt ook naar de finale mag van de chemie en wiskunde olympiade!!!  
Wij wensen haar alvast veel succes!

Proficiat!

 
Breendonk

In het zesde jaar werken we rond democratie. In het kader hiervan planden we op donderdag 5 maart een projectdag rond dat thema. Deze projectdag bestond uit de toneelvoorstelling Adres Onbekend en een bezoek aan het Fort van Breendonk.

In Adres Onbekend brachten de acteurs Erik Burke en Wim Stevens een stukje levende geschiedenis naar de klas.
In een workshop van 4 lesuren bekeken de leerlingen onder andere de voorstelling Adres Onbekend. Aansluitend op dit optreden volgde een nabespreking met de acteurs.
Adres Onbekend is een toneelstuk, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Kressmann Taylor uit 1939. In die novelle “wil de auteur laten zien wat er met mensen gebeurt wanneer ze zich laten meeslepen door een perverse ideologie”.
Democratie / dictatuur, propaganda, manipulatie… zijn dan ook de thema’s van deze voorstelling.

Het tweede deel van de projectdag bestond uit een bezoek aan het Fort van Breendonk. Je kan niet anders dan onder de indruk zijn van de donkere kille gangen en de verschrikkelijke verhalen.
Het Fort toont op een heel directe manier aan waartoe een dictatuur in staat is.

 

 

 

Mini-Onderneming brouwt OSCARBIER
 

Wij, de 6des van minionderneming Oscar, hebben ons eigen bier gebrouwen in samenwerking met brouwerij Dilewyns, bekend van onder andere Vicaris.

Het is een themabier rond de toekomstige fusionerende school Oscar Romerocollege en het zal vanaf 2 december beschikbaar zijn.

Bestellingen zijn nu al welkom via valerie@oscarbier.be.

Meer informatie? Kijk zeker eens op de site van de mini of like onze Facebookpagina om van alle nieuwtjes op de hoogte te blijven! http://www.oscarbier.be/

 

Oscar Romero college: update maart 2015

Stap voor stap krijgt het Oscar Romero College meer vorm. 

Om de ouders en de leerlingen in te lichten werd volgende
powerpoint gebruikt. 

 
Oscar Romero college


Persconferentie: 24 april 2015


Op 24 april vond een persconferentie plaats over de integratie van onze school samen met zeven andere scholen in Dendermonde.

Het basisonderwijs in Dendermonde centrum werd reeds samengevoegd op 1 september 2013 en de andere scholen volgen op 1 september 2016. Vanaf dan zullen we deel uitmaken van het Óscar Romerocollege. Meer informatie vindt u in deze persconferentiemap .
Volgende week krijgen alle ouders nog een informatiebrief.
Bekijk hierover
een televisie-interview op TV Oost met directeur Hans Vanhulle en hierover kan je twee online artikels te lezen op de site van het Nieuwsblad en op de site van het Laatste Nieuws.

Eerste steenlegging ORC: 27 nov 2015

Op 27 november werd de eerste steen gelegd van de nieuwe gebouwen van het Óscar Romerocollege.
Na een verwelkoming door Algemeen Directeur Hans Vanhulle volgden gelegenheidstoespraken door Patrick Van Lembergen, voorzitter van de raad van bestuur, Mieke Van Hecke, die de meter van het project is, Daniël Geerts, general manager DBFM Scholen van Morgen en Maurits Algra, namens architecten de jong gortemaker algra.
Nadat de eerste steen was gelegd, volgde nog een slottoespraak door Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde en peter van het project. Ga naar volgend fotoalbum voor
enkele foto's van deze plechtigheid.

Meer info in volgend persbericht. 

 


GA NAAR BOVEN

ga naar school online

nieuw
  vijfdes - 14/15 Diksmuide
  zesdes - 14/15 Breendonk
  zesdes - 14/15 InnovationLab
  vijfdes - 14/15 Eratosthenes
  derdes - 14/15 Antwerpen op de korrel

fotorama

Xanten 2015

Antwerpen op de korrel 2015

Opstapdagen vrijdag

Sint-Vincentiusinstituut • Dendermonde   ontwerp: Toel it Services