Sint-Vincentiusinstituut
Kerkstraat 97
9200 Dendermonde
tel. 052/21.39.49
fax. 052/21.09.67
info@stvin.be

 

prikbord

   
    SVI FLASH
                   
  Introductie

 

SVI ism INCAR ten voordele van DE TONDELDOOS

 

Tongeren

Op donderdag 5 en dinsdag 10 juni spoorden onze tweedejaars naar de oudste stad van België; Tongeren.
Ze werden rondgeleid in het Gallo-Romeins museum en trokken nadien – onder het toeziend oog van held Ambiorix – door het stadscentrum voor een historische fotozoektocht. Vele namen van winkels, straten en stadsdiensten herinneren inwoners en toeristen aan het Gallo-Romeins verleden.
Op het recent geopende tempelcomplex werden selfies genomen en het shopping center – gewijd aan keizer Julianus – werd ook aan een korte inspectie onderworpen.  De weergoden waren ons vrij gunstig gezind en ook het vroege vertrekuur kreeg de sfeer niet klein. Maar ja, Belgen zijn dan ook de dappersten onder de Galliërs zeker … ? 

 
over kerosine en mummies

De luchthaven van Zaventem achter de schermen, net op de dag van het vertrek van de Rode Duivels naar Brazilië. Deze uitstap stond bij heel wat eerstejaars met rode stip aangeduid. Sommigen hoopten die dag stiekem een glimp van onze nationale helden op te vangen.
Bij de verwelkoming benadrukten onze gidsen dat de veiligheidsmaatregelen in en rond de luchthaven enorm zijn. Zorgvuldig kregen leerkrachten en leerlingen een persoonlijke toegangsbadge overhandigd. Een badge die ons zou leiden langs de douane, de security, de taksvrije zone, de vijf kapellen en de bagageafhandeling.
Metershoge foto’s aan de wanden toonden ons de evolutie van deze ‘stad’, in gebruik genomen tijdens Expo 58, en ondertussen twee terminals rijker. Steeds in aanbouw en dus een trouwe werkgever van 60000 mensen in en rond Zaventem.
Tijdens een busrit rond de  streng bewaakte zone van de start-en landingsbanen ondervonden we aan den lijve dat maar liefst één vliegtuig per minuut de omliggende tuinen kruist.  Neen, hier groenten kweken is niet bepaald een must. Met haar 20 miljoen reizigers per jaar is Zaventem één van de drukst bevlogen luchthavens ter wereld. “Smell de kerosine”, riep onze gids bijna triomfantelijk uit!
Van de kerosine naar de mummies enkele kilometers verderop.  Amenhotep II in roze graniet, Seti I en zijn jonge zoon Ramses II gebeiteld in kalksteen, een dame in mummiewindels die zo’n 3000 jaar geleden stierf… Op papyri staan geheimzinnige hiërogliefentekens. Vandaag kunnen al even weinig mensen ze lezen als toen. Godenverhalen brengen de bronzen beeldjes van Osiris, Isis, Anubis en co bijna tot leven! Uit de bewaarde kanopen, juwelen en andere grafgiften blijkt de bijzondere aandacht voor de dood die de bewoners langs de Nijl aan de dag legden. Voor het bouwen en versieren van een mastabagraf,  zoals dat van Nefertiti, was geen moeite te veel.
Een bezoek aan de afdeling Egypte in het KMKG bracht een stukje van onze geschiedenisboeken weer tot leven.
Voor wie het zich toch afvraagt: de Rode Duivels uitzwaaien is ons net niet gelukt, maar de foto’s van hun vliegtuig willen we jullie niet besparen…

 

 
INSCHRIJVINGEN

meer info ...

 

Óscar Romerocollege

 

Op 24 april vond een persconferentie plaats over de integratie van onze school samen met zeven andere scholen in Dendermonde.

Het basisonderwijs in Dendermonde centrum werd reeds samengevoegd op 1 september 2013 en de andere scholen volgen op 1 september 2016. Vanaf dan zullen we deel uitmaken van het Óscar Romerocollege. Meer informatie vindt u in deze persconferentiemap .
Volgende week krijgen alle ouders nog een informatiebrief.
Bekijk hierover een televisie-interview op TV Oost met directeur Hans Vanhulle en hierover kan je twee online artikels te lezen op de site van het Nieuwsblad en op de site van het Laatste Nieuws.

 
IBIKE

Vlaamse leerlingen winnen 2e prijs op Europese finale sociaal ondernemerschap

 Dendermondse mini-ondernemers toveren oude velo’s om tot hippe fietsen

Heverlee, 16 juni 2014 – 14 laatstejaarsleerlingen van het Sint-Vincentiusinstituut Dendermonde vielen met hun Vlajo Mini-onderneming iBike in de prijzen op de Europese uitreiking van Best Social Enterprise 2014 Award, een initiatief van Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe, ArcelorMittal, FERD en Intel. In totaal streden 261 sociale ondernemingen uit 12 Europese landen om de prestigieuze award. Met een zelfgemaakt promofilmpje en een ijzersterk businessplan achter de hand presenteerde iBike via een online webinar hun sociale onderneming voor een deskundige Europese jury. iBike kwam als eerste runner-up uit de bus met hun concept van oude tweewielers een tweede leven te geven. Het team Hands Giving uit Spanje was de grote winnaar met hun uniek vrijwilligersprogramma in Barcelona.

Sociaal ondernemerschap kende de laatste jaren een ware boost en ook onder Vlajo Mini-ondernemingen zijn bijzondere sociale initiatieven te vinden. Bij het omtoveren van de oude fietsen krijgt iBike hulp van het OCMW om de nodige herstellingen uit te voeren. De samenwerking met het OCMW vormt immers een belangrijke sociale schakel binnen hun project waarbij sociale tewerkstelling wordt gestimuleerd. Naast het technisch in orde brengen van de tweedehandsfietsen krijgen ze eveneens een nieuw kleurtje aangemeten waarmee iBike een statement wil maken tegen de vervuilende wegwerpmaatschappij. De jury prees het concept van hun sociale mini-onderneming waarbij sociale innovatie, betrokkenheid en creativiteit hand in hand gaan.

“Na onze Vlaamse overwinning geloofden we er echt in. Deze 2e plaats is een dikke pluim voor heel het team. Het is bijzonder leuk wanneer ons project, waar zoveel tijd en energie in gestoken werd, uiteindelijk slaagt en erkenning krijgt. Met ons simpel idee willen wij mensen aanzetten om hun fiets nog meer te gebruiken. Het Social Enterprise Programma was voor ons allen een onvergetelijke ervaring”, aldus een uitgelaten Ellen Vereecken, gedelegeerd bestuurder van iBike.

“Jonge mensen hebben vaak heel goede ideeën. Hen echte mondiale uitdagingen voorschotelen en hen de mogelijkheid geven waarde voor anderen te creëren is een unieke ervaring. We weten dat ten minste 20% van deelnemende studenten later ondernemers zullen worden dankzij programma's zoals SEP. De opgedane kennis en vaardigheden is belangrijk voor hun toekomst, welke weg ze later ook inslaan,” aldus Caroline Jenner, CEO, JA-YE Europe.

Social Enterprise Programme (SEP) – een Vlajo Mini-onderneming met sociale impact

In samenwerking met de Europese koepelorganisatie JA-YE roept Vlajo ieder schooljaar weer op tot sociaal ondernemerschap. Swingt het sociaal engagement binnen Vlajo Mini-ondernemingen werkelijk de pan uit en geven hun product/dienst de maatschappij een ‘verantwoord’ duwtje in de rug? Daar draait het om bij het Social Enterprise Programme, kortweg SEP. Als sociale onderneming komen de deelnemende Mini-ondernemingen aan welbepaalde sociale behoeften tegemoet. Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn: van werkomstandigheden en onderwijs tot gemeenschapsontwikkeling en gezondheid. Met hun organisatie en concept verrijken of versterken zij de burgerlijke samenleving. Het bereiken van sociale impact is hun voornaamste doel, in tegenstelling tot het genereren van winst voor eigenaars en aandeelhouders. Meer info op http://www.sep.ja-ye.org/

 


GA NAAR BOVEN

ga naar school online

nieuw
  opendeur
  oud-leerlingen
  Maandkalender
  zesdes - 13/14 Politiek debat

fotorama

Proclamatie juni 2014

Survival Trophy

Bastion 8

Sint-Vincentiusinstituut • Dendermonde   ontwerp: Toel it Services