Sint-Vincentiusinstituut
Kerkstraat 97
9200 Dendermonde
tel. 052/21.39.49
fax. 052/21.09.67
info@stvin.be

 

prikbord


olympiade
   
    SVI FLASH
                   
  Introductie

In Parijs vonden in de nacht van 13 op 14 november op 7 plaatsen aanslagen plaats. De aanslagen maakten minstens 140 dodelijke slachtoffers, onschuldige slachtoffers. We reageren verslagen en teneergeslagen. We leven mee met de nabestaanden van de slachtoffers.

We kunnen de aanslagen niet plaatsen. We weten niet wat ze betekenen en we zoeken antwoorden. Na de eerste reacties van ongeloof, zal het gevoel van angst ook plaats maken voor een zoektocht naar manieren om ervoor te zorgen dat dit niet meer kan gebeuren. Hoe geschokt we ook zijn, zwijgen is geen optie. Zelfs al zoekt iedereen antwoorden en weten we nauwelijks wat te zeggen en te denken Wie vragen heeft rond de gebeurtenissen durf ze luidop te stellen, leerkrachten zullen niet altijd een antwoord klaar hebben want ook zij proberen de aanslagen te plaatsen.
Op maandag was de stille ruimte open voor leerlingen en om 12 u hielden we een minuut stilte met volgende bezinning.

Oud-leerlingenavond

Op zaterdag 21 november 2015 vondde volgende oud-leerlingendag plaats voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1955, 1960, 1965, 1970, 1975, 1980, 1985, 1990, 1995, 2000, 2005 en 2010.

Het was fijn jullie allemaal te verwelkomen. 

Enkele sfeerbeelden ...

China

 volg hier via enkele foto's de avonturen van onze leerlingen en leerkrachten in China ...
Een uitgebreid verslag volgt later als ze terug zijn ... 

 

Y'all

Ook dit jaar gaat ons schoolmagazine Y'All de digitale toer op en bieden de zesdejaars die voor deze Vrije Ruimte kozen een gevarieerd kijk- en leesprogramma. Zo zijn er recensies van nieuwe films en cd's, interviews met leerkrachten rond het laatste jaar Sint-Vincentius en zetten we leerlingen in de kijker. Verder gaat Y'All op zoek naar liefde op school, vergelijkt een testpanel allerlei producten op een wetenschappelijke manier en volgt Y'All leerkrachten in een fotoverslag van een volledige dag. Tot slot zijn er nog verslagen van evenementen, bezoekt Y'All ex-leerlingen in hun studentenleven en zijn er uitdagingen tussen leerlingen en leerkrachten. Met iedere week nieuwe updates, zou Y'All nu al bij je favorieten moeten staan. Vergeet ook niet fan te worden van de Facebook-pagina

Zuiddag: wij deden mee!

Reeds 5 jaar op rij nemen wij deel aan 'de Zuiddag'. Het is ondertussen uitgegroeid tot een begrip op onze school.

116 leerlingen van de 4des gingen op 22 oktober één dag aan het werk in het echte leven.  Zo zamelden ze geld in om samen met jongeren uit het Zuiden te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Ze kropen voor één dag in de huid van een 'echte' werknemer en stonden hun welverdiende loon van 40/50 euro af aan een jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar was het een project van vredeseilanden in Nicaragua.

Onze leerlingen werkten onder meer bij een bakker, in een bloemenzaak, bij een dierenarts, in lagere scholen, een chocoladefabriek en nog vele andere. Een aantal van onze leerlingen slaagde er zelfs in om te gaan werken bij VTM, een dagje te volgen op het kabinet van een Vlaams Volksvertegenwoordiger, te schrijven voor het programma 'Van Gils en Gasten' op Eén, de opnames te ondersteunen van de 'Voice voor kids' en een aantal van hen is gaan sleutelen aan een vliegtuig op de basis in Molsbroek.
Wij zijn alvast heel enthousiast over onze geslaagde Zuiddag.
Alle verslagjes (deel 1 - deel 2) kan je hier lezen en op de site van Zuiddag vind je meer info over het project.

Carwach ten voordele van Congo

Van 19 tot 31 maart 2016 trekken we met 11 leerlingen van het vijfde jaar en twee leerkrachten naar Luozi, Bas-Congo voor een sociale inleefstage. We willen het land Congo leren kennen maar tegelijk ook ons steentje bijdragen. In de regio waar we naar toe gaan is geen stromend water en elektriciteit. De wegen zijn in slechte staat en de armoede is schrijnend.
 
We ondernemen deze sociale inleefstage in samenwerking met de Clemensactie die in deze regio tal van sociale projecten heeft lopen: geitenkwekerij, viskwekerij, uitbouw van een kleuterschool, basisschool en middelbare school, kippenproject en een project met straatkinderen. Het einddoel: Congolezen nemen hun eigen lot in handen en bouwen hun samenleving van binnenuit opnieuw op.
We organiseren tal van activiteiten op school en daarbuiten om de nodige middelen te verzamelen om ons project te doen slagen. Ons doel is zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de verdere uitbouw van de scholen in Luozi.
Eén van onze eerste activiteiten was een geslaagde carwash!

     

Retraite

 Oktober, tijd voor bezinning met de zesdejaars.  
Ook dit jaar werd het een toffe driedaagse op een geweldige locatie, De Karmel in Brugge.
Boeiende gesprekken, discussiewandelingen in een mooie omgeving en gewoon fijn samenzijn ...
Deze groep is klaar voor een onvergetelijk laatste jaar !
de foto's ...

Kesselse Heide

Op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober trokken onze vierdejaars richting Lier om er een bezoek te brengen aan het PIME, het Provinciaal Instituut voor Milieueducatie.
Tijdens de voormiddag onderzochten ze er de waterkwaliteit van de vijver. Met de laarzen aan en de schepnetjes in de hand trokken ze op pad en slaagden ze erin om gedurende 20 minuten toch een vijftiental verschillende diersoorten te vangen. In het labo werden deze beestjes gedetermineerd en werden aanvullende chemische testen uitgevoerd. Tegen de middag kwamen we tot de conclusie dat het niet zo slecht gesteld was met de vijver.
Na een lekkere kom verse soep of warme chocolademelk trokken we met z'n allen richting Kessel waar drie gidsen op ons stonden te wachten. In drie groepen en met de iPad in de hand maakten we een wandeling op de heide. We leerden er o.a. over de zandbinders, de struikheide en het ontstaan van de heide. Na een toch wel stevige wandeling vertrokken we opnieuw richting Dendermonde.

de foto's ...

 

Isotopolis

Wist je dat je zelf radioactief bent?
Wist je dat wij allemaal verantwoordelijk zijn voor het radioactief afval? De appel die je at is misschien bestraald om schimmels en bacterieën te doden. Het vliegtuig dat je nam is misschien gecontroleerd met radioactieve technieken op metaalmoeheid. De lasnaden van de buizen die ons aardgas vervoeren zijn ook doorstraald. Het steeds groeiend energieverbruik is er mee de oorzaak van dat we kernenergie voorlopig blijven nodig hebben...
Maar weet jij wat er in België met het radioactief afval gebeurt? Afval dat nog honderdduizenden jaren straling blijft uitzenden. Welke oplossingen werkt men uit om de volgende generaties zo min mogelijk te belasten met afval waarvan wij de energie hebben gebruikt? 
Onze vijfdes trokken naar Isotopolis, een informatiecentrum over radioactief afval in Dessel, waar ze op al deze vragen een antwoord kregen. Het werd een leerrijke namiddag, waar de snelste leerlingen een prijsje in de wacht konden slepen in de quiz!  (Al was de file er te veel aan.)

Cirque du soleil

Op 30 september trokken we met 57 SVI'ers naar de show Amaluna van Cirque du Soleil. Het was fantastisch, spectaculair, adembenemend en prachtig. Iedereen kwam ogen tekort. Na de show mochten we met de leerlingen van de vrije ruimte Balansen een kijkje nemen achter de schermen samen met acrobaat Danny Vrijsen, de enige Belg van de 50 internationale artiesten. Danny nam ons mee onder het podium, achter het podium, in de techniekruimte, de oefentent, de schminkruimte, de kostuumruimte, de fysioruimte... We kregen zelfs de wasserette te zien. Danny vertelde honderduit over de trainingen, over het verloop van de show achter de schermen, over het leven van een topacrobaat enz.
Dank je wel, Danny, dankzij jou beleefden wij een onvergetelijk avontuur!

Poëziewedstrijd Óscar Romerocollege

 Ben je een poëtisch talent? Dan is dit je kans.
We organiseren een poëziewedstrijd voor alle leerlingen van het toekomstige Óscar Romerocollege.
Schrijf een gedicht met toekomst als thema. Ten laatste vrijdag 13 november kun je op het schoolsecretariaat je gedicht afgeven en misschien win jij dan wel een van de Óscars van de Poëzie? Klik hier voor het wedstrijdreglement en veel succes met het schrijven! Klik hier voor de affiche.

Xchange

Van donderdag 24 september tot dinsdag 29 september ontvingen we 6 Italianen en hun leerkracht op onze school.  6 geweldige dagen !
Moe van de reis of niet, Luisa, Simone, Linda, Sara, Otillia en Maria ontsnapten niet aan onze reeks kennismakingsspelen en een zoektocht door de school.  En om geen misverstand te laten bestaan over de communicatietaal, namen we hen nog mee naar de les Engels. Het was een rustige avond in de gastfamilies ;).
Vrijdag sportdag. Raften en strandspelen in Westende. Superfun! Onze gasten moesten even wennen aan de temperatuur aan de Belgische kust, maar wij waren heel tevreden dat zij de zon mee gebracht hadden !
Zaterdagvoormiddag verzamelde iedereen op de Grote Markt in Dendermonde. Italiaanse en Belgische speurneuzen trokken erop uit. Opdrachten uitvoeren en tips verzamelen, want wie, o wie, had het Ros Beiaard vermoord ?
De rest van het weekend bracht iedereen in zijn gastgezin door. Gent, Brugge, Brussel, Antwerpen ... veel te zien op korte tijd !
Maandag projectwerk. In kleine groepjes staken we de koppen bij elkaar op zoek naar het ideale project over de grenzen heen. Lang leve het internet, we weten het nu al !
De avond was er snel. Tijd voor een afscheidsfeest. Met de gastgezinnen en alle nieuwe vrienden  bekeken we foto's en babbelden we na over de voorbije dagen bij een hapje en een drankje. Een aantal nationale en internationale acts op het podium in onze feestzaal sloten de avond en ook de uitwisseling af. Time flies when you're having fun! :)
Dinsdag afscheid. Tranen, knuffels en belofte. we mailen zeker ! En wie weet zien we elkaar ook terug in Agropoli ! Dat zou fijn zijn ! 

Chocotoffe Dag

Op donderdag 8/10 was er chocotoffe dag op school:
leerlingen kregen bij aankomst elk een chocotof en twee stellingen gepresenteerd:

Op het rapport staat een cijfer dat het gemiddelde doorgeeft van alle toetsen
OF
Op het rapport staat het resultaat van elke toets weergegeven.
 
Leerlingen gooiden hun wikkel van het snoepje bij de stelling die hun voorkeur had.

Resultaat:
Leerlingen willen graag enkel het gemiddelde op hun rapport zien staan!
Een suggestie om mee te nemen naar het Óscar Romerocollege.

Sportdag 3des

vrijdag 25 september 2015

Het was verzamelen geblazen in het station, waar iets voor 9 onze trein vertrok richting Lokeren. Bestemming was sportcentrum De Dam, dat voor de gelegenheid volledig SVI-getint was. De derdes volgden een parcours in vijf groepen en deden twee sessies in de voormiddag en twee sessies na de middagpauze. Met spinning en club power, een soort aerobics op een step met gewichtjes, stonden twee populaire cardio-sporten op het programma. Wie het graag wat overschouwde, haalde zijn hart op met muurklimmen en voor de ploegsporters was er wallybal, volleybal waar je ook muren kan gebruiken en kin-bal, waarbij een gigantische bal het belangrijkste object was. Tot slot was er squash voor het betere precisiewerk. Dankzij de juiste teamgeest en sportiviteit was deze gevarieerde sportdag meer dan geslaagd!

 

ZUIDDAG 2015

Op donderdag 22 oktober 2015 is het weer zover: Zuiddag 2015. Dit is een dag waaraan vele Vlaamse en Brusselse scholen meewerken.

Ook onze school doet reeds voor de vijfde keer mee. De vierdes zullen dan geen normale lesdag hebben. Ze gaan in plaats daarvan een dagje werken bij een bedrijf of bij een particulier. Hun vergoeding van minimum € 40,00 bij een particulier (bv. gras maaien bij opa, oma, schoonmaken bij broer, zus, …) of minimum € 50,00 bij een bedrijf (bv. kmo’s, ngo’s, bvba’s, …) schenken ze aan een project voor leeftijdsgenoten uit het Zuiden.

In 2015 gaat het om het project “Nicaraguaanse jongeren aan zet in de cacaosector”. Dit project van Vredeseilanden wil Nicaraguaanse jongeren meer, betere en duurzame toekomstmogelijkheden bieden door hen mee het initiatief te laten nemen in de cacaoteelt en -sector. Vredeseilanden heeft als directe doelgroep de jongens en meisjes van la Campesina. Dit is een 375 leden tellende cacaocoöperatie die haar hoofdzetel heeft in Matiguàs, Nicaragua.

In de loop van september – oktober 2015 zullen de leerlingen, tijdens de lessen voorbereid worden op Zuiddag 2015.

Elke job is welkom: moet jouw tuinhuis dringend opnieuw gebeitst worden, wil je die kinderkamer eindelijk ontdoen van behang en van een nieuw laagje verf voorzien, of is de zolder dringend  aan een opruimbeurt toe? Meld je dan aan via www.zuiddag.be, de inschrijfprocedure voor werkgevers is bijzonder makkelijk. Leerlingen solliciteren per email voor jouw job, en je kiest zelf wie je laat werken. Dat kan uiteraard ook al vooraf afgesproken zijn, geen enkel probleem. De Zuiddagjob moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen (geen gevaarlijk werk, …). Zie meer hierover op www.zuiddag.be.

Dit jaar werken we ook met twee vips. Op donderdag 10 september gingen Sara Janssens en Charlotte Coppens uit 4LATB2 naar Leuven voor een echte VIP-dag. Vanaf nu kan je met al je vragen dus ook terecht bij hen. 

Een verslag van vorig jaar, mét foto’s, vind je hier.

 
Slaagpercentage van 86% voor onze school!

Heb je het ook gelezen op deredactie.be: “Amper 17% geslaagd voor examen arts en tandarts”.
Voor onze school namen 7 leerlingen deel aan het examen en 6 leerlingen slaagden!
Proficiat aan de leerlingen en de leerkrachten die hen zo goed voorbereidden!
Misschien ook het vermelden waard: Reinier Broucke haalde op de ijkingstoets burgerlijk ingenieur 16/20 en behoorde daarmee tot de beste 20 deelnemers !

En Jetske Van Rossem heeft mogen kiezen tussen: de opleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TUDelft, waar zij een lange en moeilijke selectieprocedure doorstond of gaan voor een opleiding piloot aan de Koninklijke Militaire School waar zij 1 van de 2 beschikbare plaatsen aangeboden kreeg. Een unicum.

We kunnen dus zeggen dat we trots zijn op al onze oud-leerlingen en hen allemaal veel succes wensen met hun nieuwe uitdaging!

 
Eerste schooldag

 

onze leerlingen tijdens de vakantie

Eind juli namen een aantal leerlingen van de school deel aan het Europees Kampioenschap rope skipping in Idar-Oberstein in Duitsland.
Zij hebben 11 medailles meegebracht én het beloftenteam is EUROPEES BELOFTENKAMPIOEN geworden. In dit team zitten van onze school: Klaas Mertens en Lisa Tieleman

Bij de overige skippers zijn van St-VIncentius : Stijn Cooreman, Maxime Meskens, Justine Hulpiau, en als oudleerlingen: Freija Govaert en Luna Maris

 

 
We nemen afscheid ...


Op 1 september 2015 nemen we afscheid van directeur Claire Van Overstraeten. 
De leerlingen organiseerden hiervoor op vrijdag 5 juni een feest speciaal voor Mevrouw directeur. Ze willen haar bedanken voor alles wat ze voor de leerlingen deed in de loop van die 23 jaar als directielid van de school. De leerlingen brachten acts die speciaal voor haar werden gekozen om haar te verwennen.

Als je aan leerlingen vraagt wat haar zo bijzonder maakt, is het vooral het luisteren naar, het oprecht geïnteresseerd in de andere. Zonder opdringen biedt zij hulp, ze heeft tonnen vol geduld, glimlachend gaat ze door de school, vol medeleven draagt ze zorg voor leerlingen en leerkrachten. Dank je wel, mevrouw Van Overstraeten!

graag meer foto's ...

 

 

VWO

Dit jaar vond de 30e editie plaats van de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Ook onze school zet een jarenlange traditie verder en was voor de 30e keer van de partij.

Onder de ruim 21000 Vlaamse deelnemers uit de 2e en 3e graad die deelnamen aan de eerste ronde, bevonden zich 119 leerlingen van onze school, 68 leerlingen van de 2e graad en 51 leerlingen van de 3e graad.
Op woensdag 14 januari streden zij om een felbegeerde plaats voor de tweede ronde.
Al deze moedige vrijwilligers verdienen een pluim voor hun motivatie en inzet!

Na bepaling van de eerste-ronde-cesuur bleken 2290 leerlingen door te stoten naar de tweede ronde. En of we het goed gedaan hebben …  13 leerlingen van onze school werden door de wedstrijdjury geselecteerd om op 4 maart deel te nemen aan de tweede ronde in Gent.

* uit de 2e graad: Lennert Heirman (3 LATB1), Katia Masuy (3 LATB1), Glynn Cooreman (4 LATB), Paulien Schillemans (4 LATB), Seppe Willems (4 LATB), Astrid Willockx (4 LATB), Jonathan Demeersseman (4 WET1)
* uit de 3e graad:  Anneleen Bollé (5 WWiB), Marie Van Hoorick (5 WWiB), Tibo Van Vooren (5 WWiB), Christiaan Desmet (6 WWiB), Manon Goossens (6 WWiB), Luna Maris (6 WWiB), Steven Mortier (6 WWiB), Sijmen Van den Broeck (6 EcWi), Nathalie Veyt (6 WWiB)

Het volledige schoolteam wil hen langs deze weg nog eens feliciteren met hun puike prestatie!

Eén van deze leerlingen verdient een speciale vermelding. Nathalie Veyt uit 6 WWiB stootte na de tweede ronde door naar de finale die plaatsvond op 22 april aan de universiteit te Leuven.
Tijdens de plechtige proclamatie aan de Universiteit van Antwerpen op woensdag 20 mei kreeg zij hiervoor een aanmoedigingsprijs. Bovendien was Nathalie 3 jaar op rij finalist.

Deze uitzonderlijke prestatie werd beloond met een 3D-print van de spons van Menger.
Proficiat, Nathalie!

 

 
Sint-Vincentiusinstituut wordt een Olympiadeschool Natuurwetenschappen !

 

Door de goede prestaties van onze leerlingen in de olympiades voor fysica, biologie, chemie en de junior olympiade heeft onze school dit jaar de titel van Olympiadeschool Natuurwetenschappen gekregen.
De criteria: de voorbije drie jaar deelnemen aan alle wetenschapsolympiades, elk jaar leerlingen hebben die doorstoten naar de tweede rondes, waaronder minimaal 1 finalist.
Nathalie Veyt (6WWIB) haalde de finale van de Chemie Olympiade en de wiskunde olympiade!
Gefeliciteerd aan alle leerlingen die zich hiervoor ingezet hebben!

 

 

 

Ook de Junior Wetenschappers doen het goed op onze school.

 

Behalve het behalen van de titel „Olympiadeschool”, behaalde ook een leerling van de vierdes, Jonathan Demeersseman, een bronzen medaille in de Junior Olympiade voor Natuurwetenschappen. Een wedstrijd met vragen over verschillende wetenschappen. Jonathan behoort daarmee tot de dertig beste leerlingen op meer dan 2000 deelnemers. In aanwezigheid van Lieven Scheire mocht hij zijn medaille in Leuven in ontvangst nemen. Proficiat!

 

 

 

Oscar Romero college: update maart 2015

Stap voor stap krijgt het Oscar Romero College meer vorm. 

Om de ouders en de leerlingen in te lichten werd volgende
powerpoint gebruikt. 

 
Oscar Romero college


Persconferentie: 24 april 2015


Op 24 april vond een persconferentie plaats over de integratie van onze school samen met zeven andere scholen in Dendermonde.

Het basisonderwijs in Dendermonde centrum werd reeds samengevoegd op 1 september 2013 en de andere scholen volgen op 1 september 2016. Vanaf dan zullen we deel uitmaken van het Óscar Romerocollege. Meer informatie vindt u in deze persconferentiemap .
Volgende week krijgen alle ouders nog een informatiebrief.
Bekijk hierover
een televisie-interview op TV Oost met directeur Hans Vanhulle en hierover kan je twee online artikels te lezen op de site van het Nieuwsblad en op de site van het Laatste Nieuws.

Eerste steenlegging ORC: 27 nov 2015

Op 27 november werd de eerste steen gelegd van de nieuwe gebouwen van het Óscar Romerocollege.
Na een verwelkoming door Algemeen Directeur Hans Vanhulle volgden gelegenheidstoespraken door Patrick Van Lembergen, voorzitter van de raad van bestuur, Mieke Van Hecke, die de meter van het project is, Daniël Geerts, general manager DBFM Scholen van Morgen en Maurits Algra, namens architecten de jong gortemaker algra.
Nadat de eerste steen was gelegd, volgde nog een slottoespraak door Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde en peter van het project. Ga naar volgend fotoalbum voor
enkele foto's van deze plechtigheid.

Meer info in volgend persbericht.  

 


GA NAAR BOVEN

ga naar school online

nieuw
  oud-leerlingen
  vierdes - 15/16 Zuiddag
  vierdes - 15/16 Kesselse Heide
  zesdes - 15/16 Retraite

fotorama

Oudleerlingenavond 2015

Oostduinkerke 2015

bezoek uit Ath

Sint-Vincentiusinstituut • Dendermonde   ontwerp: Toel it Services